A nyári forróságban nemcsak a folyadékpótlásra, hanem az étrendünk összeállítására és az élelmiszerbiztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A helytelen ételválasztás, különösen kánikulában, és különösen külföldön komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A nagy meleg fokozott terhelést ró a szervezetre, ezért érdemes könnyű, friss és lédús ételeket fogyasztani, amelyek nem nehezítik meg az emésztést. A kánikulában ráadásul az élelmiszerek gyorsabban romlanak, ezért a tojás, tejtermékek, halak és nyers húsok különös figyelmet igényelnek. A dietetikusok szerint a kisebb adagok, a gyakori, mértékletes étkezések, valamint a szezonális zöldségek és gyümölcsök előnyben részesítése segít a szervezet hidratáltságának fenntartásában a nyári hőségben. A joghurtos saláták, párolt zöldségek, grillezett halak, hűtött gyümölcslevesek vagy zöldséges tésztasaláták ideális választások lehetnek.